Tribunal gacaca

Infotaula d'organitzacióTribunal gacaca
Dades
Tipustribunal de justícia Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1994
Activitat
ÀmbitRuanda

El tribunal gacaca (ɡɑtʃɑtʃɑ) és un sistema de justícia comunitaria inspirat en la tradició ruandesa, on gacaca pot ser traduït com a justícia entre l'herba. Aquesta justícia tradicional comunal va ser adaptada el 2001 per adaptar-se a les necessitats de Ruanda arran del genocidi de Ruanda de 1994 on s'estima que 800.000 persones foren assassinades, torturades i violades. Després del genocidi, el nou govern del Front Patriòtic Ruandès es va esforçar per aplicar la justícia en una escala massiva, i desenvolupar això només significa detenció i persecució de les més de 100.000 persones acusades de genocidi, crims de guerra i crims contra la humanitat relacionats.[1] Pel 2000, aproximadament 130.000 suposats perpetradors del genocidi poblaren les presons de Ruanda (Reyntjens & Vandeginste 2005, 110). Utilitzant el sistema de justícia de Ruanda, el judici d'aquest nombre massiu de presumptes responsables a Ruanda duraria uns 100 anys durant els quals l'economia ruandesa podria entrar en fallida perquè una part massiva de la seva població estaria a la presó en espera de judici. Per aquesta raó van escollir adaptar i crear un sistema de justícia a gran escala, que treballava al costat del Tribunal Penal Internacional per a Ruanda, per tal de curar com a poble i prosperar com a país.

En resposta, Rwanda va implementar el sistema de tribunals Gacaca, que evolucionava necessàriament per adaptar-se a la situació de les TIC formulari abans del compliment de la llei municipal procediments tradicionals culturals. Els tribunals gacaca són un mètode de justícia transicional i estan dissenyats per promoure la curació comunal i la reconstrucció arran del genocidi de Ruanda.[2] Ruanda s'ha centrat especialment en la reconstrucció de la comunitat posant la justícia en mans dels ciutadans de confiança. Tanmateix el sistema ha estat criticat per diverses fonts, inclòs el Survivors Fund, que representa als supervivents del genocidi, pel perill que suposa per als supervivents i hi ha un nombre d'informes de supervivents dirigits a donar proves als tribunals.[3] No obstant això, el govern ruandès manté l'èxit dels tribunals gacaca citant el seu èxit actual com a país.

  1. «Transitional Justice and DDR: The Case of Rwanda».[Enllaç no actiu] Lars Waldorf, International Center for Transitional Justice
  2. «What Is transitional justice?». Arxivat de l'original el 2011-05-07. [Consulta: 13 novembre 2018].International Center for Transitional Justice
  3. McVeigh, Karen «Spate of killings obstructs Rwanda's quest for justice». The Observer [Londres], 12-03-2006 [Consulta: 12 març 2006].

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search